holiday box

az ünnep egész évben...

Most akkor mi van a Karácsonnyal?

2017. július 19. 21:20 - mrsholiday

A Karácsony nem Adventkor kezdődik. Ez volt a blogindításhoz a kezdőmondat. De akkor mikor is? Ünnepélyes alapkőletétel-poszt a Holiday Boxon!

Ha végig pörgetjük a naptár lapjait, millió ünnepet találunk, kicsiket és nagyokat, vidámakat és szomorúbbakat egyaránt. Sokan úgy gondolják, hogy ez a sok ünnepelni való, mind az elnyomó kapitalista pénzköltésről szólnak és az utóbbi időben az összes túl van sztárolva. Szerencsére ez csak kis részben igaz.

Az ünnepeknek (bármilyenről is legyen szó) igen vaskos szakirodalma van. A hátterükkel a legtöbbet talán a kulturális antropológia foglalkozik. Az ünnepek az életünk részei, az időt segítenek az embereknek megérteni, életszakaszokat indítanak el (szülinap, keresztelő) vagy életszakaszokat zárnak le (ballagás, temetés). Az év ciklikusságához is hozzátartoznak, emellett komoly befolyással bírnak a szociális kapcsolatokra, kialakítják az összetartozás érzését a csoportokban, és ha meglepő, de az ünnepekben benne van az életigenlés is, mint a jövő reménye. Ezek az axiómák a legtöbb népnél vagy a különböző vallásoknál is érvényesek, mindegy, hogy afrikai bennszülött törzsről vagy misztikus politeista vallásról legyen szó. A kutatók szerint az ünnepekre mindenkiben van egy belső lelki igény, de erről majd részletesen később. 

Visszakanyarodva a Karácsonyhoz, talán a legizgalmasabb, leghosszabb és legnagyobb ünnepünk ebben a kultúrkörben és vége láthatatlan az a lista, hogy mennyi témát rejt magában. Kár lenne ezekkel csak az adventi időszakban foglalkozni. 

A blog célja, hogy hivatalosan is karácsonyszakértő lehessen, foglalkozzon történelemmel, kultúrával, kitekintsen a nemzetközi hagyományokra, és természetesen millió praktikus ötlettel tegye még jobbá a készülődést.

Ha ijesztő lenne ez az indítás, akkor megnyugtatás képpen még annyi, hogy más ünnepek is helyet kapnak az oldalon, mindig lesz aktuális olvasnivaló is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holidaybox.blog.hu/api/trackback/id/tr6512674603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása