holiday box

az ünnep egész évben...

Ilyen ha nyáron van a Karácsony

2017. augusztus 18. 15:01 - mrsholiday

Ha a Karácsony szóba kerül, mindenkinek a hideg (esetleg havas) december jut eszébe, ahol hosszúak az éjszakák és kevés a napsütés. Vajon milyen lehet úgy ünnepelni, hogy nyár van és a mínuszok helyett hőhullámok teszik izgalmassá a készülődést? 

Kicsit messzire kell menni, egy ilyen nyári karácsony élményért, egészen a világ túlsó felére, Ausztráliába. Ott ugyanis tényleg nyáron van a Karácsony. A whychristmas.com oldal segítségével utána jártunk, milyen is a tengerparton napozva várni a Szentestét. 

A történet eleve onnan indul, hogy Ausztráliában a nyári szünet kezdete egybe esik a Karácsonnyal, és a gyerekeknek egészen február elejéig nem kell suliba menni. Az időjárás viszont brutálisan meleg, az évnek ebben az időszakában nagyon gyakoriak a bozóttüzek. 

Az ausztrálok a - gyarmatosításnak köszönhetően-  inkább az angolszász karácsonyi hagyományokat követik, például szívesen dekorálják ki a házaikat sok fényfüzérrel, és a szomszédok szeretik összemérni ünnepi díszítésüket. Helyi népszerű dekorációs növény a Christmas Bush, ami egy kis leveles, piroskás virágú borok. Az ágakból koszorút készítenek például.

Városi szinten tartanak karácsonyi fesztivált, ahol van látványos karácsonyi parádé, tűzijáték, helyi híres előadók éneklik a karácsonyi dalokat a közösségi gyertyagyújtáson, és mindezt közvetítik a tévécsatornák. Saját kis karácsonyi összejöveteleket tartanak az iskolák, egyesületek, kisebb városok. Ilyenkor helyi kórusokkal és zenekarokkal éneklik el a karácsonyi dalokat.

Ha már itt tartunk, akkor a hagyományos dalokat kicsit átalakították az ausztrálok, ugyanis a nyár közepén igencsak hihetetlen a a hóról és egyéb téli természeti jelenségekről énekelni. A mesék is nyáriasodtak, amik szerint mikor a Télapó megérkezik az ajándékosztó körútján Ausztráliába, leveszi a meleg ruháit és könnyedebb szettet választ, sőt a rénszarvasait is pihentetni, inkább a helyismerettel rendelkező kengurukkal szórják szét a csomagokat.

A szenteste utáni napon, december 25-én Ausztráliában is a közös kajálásé a főszerep, csak nem a meleg kandalló mellett, hanem a tengerparton grilleznek közösen, családok vagy baráti társaságok. A menü főleg tengeri halak és rákok barbecue fogások, szóval igazi tengerparti ízek. 

Különleges élmény, nekünk hidegben karácsonyozóknak egy igazi nyári bulis Szenteste rövid gatyás télapóval, de mégis angolszász, keresztény karácsony kultúrkörrel. Huszonpár órás repüléssel ez is megoldható és ha már ott vagyunk kihagyhatatlan a koala simogatás!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holidaybox.blog.hu/api/trackback/id/tr4012759676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása